A Neumann Nonprofit Kft megrendelése alapján az elmúlt hónapokban elkészítettük az újrahasznosítható állami információk és adatok piacának felmérését jogi, üzleti, meteorológiai, földrajzi-földtani-hirdológiai, társadalmi és közlekedési témakörben. A felmérés során több mint száz állami szervezettel és állami információkat, adatokat üzletszerűen hasznosító vállalkozással vettük fel a kapcsolatot, akikkel interjúkat készítettünk, kérdőívet vettünk fel illetve más módon konzultáltunk. A felmérés során az érintett állami szervek költségvetési terveit, beszámolóit, azok szöveges indoklását, valamint az érintett cégek cégnyilvános adatait vettük figyelembe. Cégünk szakértői álláspontja szerint Magyarországon az Európai Unió nyugati feléhez képest drágán, nehezen és kiszámíthatatlan módon lehet állami információhoz jutni, mivel hazánk nem ültette át megfelelően Az Európai Parlament és a Tanács 2003/98/EK irányelve a közszféra információinak további felhasználásáról szóló irányelvét, különösen nem a hozzáférés árazása, megtagadása, az általános, diszkriminációmentes szerződési feltételek és a jogorvoslati lehetőségek biztosítása terén. Ebben a helyzetben ugyan kialakult az állam által gyűjtött, előállított és rendszerezett információk üzleti és tudományos célú újrahasznosításának a gyakorlata és a piaca is, de az nem működik jól, ami az állam számára az Európai Unióban szokásosnál kisebb bevételt, az újrahasznosító szervezetek számára kevesebb üzleti lehetőséget teremt. Az információk rossz elérhetősége egyrészt azokat az innovatív vállalkozásokat hozza nehéz helyzetbe, amelyek professzionális szolgáltatásokat, vagy navigációs rendszereket, mezőgazdasági, kármegelőzési termékeket kínálnak, illetve általában minden hazai vállalkozást és befektetőt a vállalkozásokra vonatkozó céges és jogi információk nehéz, drága és hiányos elérhetősége, az üzleti tervezést segítő aggregált adatok elérhetetlensége miatt. A leggyakoribb problémának azt találtuk, hogy egyes közintézmények számára a hazai jog az EU irányelvvel szemben magasabb bevételi előirányzatot ír elő, illetve az újrahasznosítás megfelelő jogi feltételeinek megteremtése helyett sokan az információs szabadságjogukkal élve, közérdekű adatként próbálnak megszerezni olyan információkat, amelyeket a közigazgatás nem képes ilyen módon és ingyenesen rendelkezésre bocsátani.

Prezentációnk a jelenlegi piaci helyzetet mutatja be 25 lépésben, amelyből az első lépések a jogi fogalmakat tisztázzák. A prezentáció végigolvasásához mintegy 25 perc szükséges, az egyes elemek lejátszás nélkül is megnézhetők, kiemelhetők. A prezentációban a Levéltári törvényre, a közérdekű adatok nyilvánosságáról is rendelkező Adatvédelmi törvényre, illetve az Irányelvre hivatkoztunk. A prezentáció és az itt leírtak kizárólag az ITCB Consulting Kft szakértői véleményét tükrözik, azok tartalmáért sem a felmérés megrendelője, sem a felmérésben részt vevő személyek nem felelősek.

A bejegyzés trackback címe:

https://visegradinvestments.blog.hu/api/trackback/id/tr181862913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása