Augusztus elsejétől kellett volna alkalmazni, de a Kormány és a Bankszövetség, illetve tizenhat bank megállapodása értelmében szeptember végéig, a jogszabály revíziójáig nem alkalmazzák az új jogszabályt. Mivel a Kormány nem függeszheti fel egy törvény alkalmazását, a bankok vállalaták, hogy az általuk sokat bírált jogszabály felülvizsgálatáig nem tesznek olyan lépéseket, amelyeket a törvény hatálya alá tartoznának, vagyis nem kezdeményeznek egyoldalú szerződésmódosításokat. A témával mi is foglalkoztunk a referenciakamatokra vonatkozó, a banki transzferárakat és árakat befolyásoló bekezdés nyomán. Antal Dániel véleménye az origó komment.hu oldalán:

Jogos elvárás, hogy a jövőben a magyar lakosság és a vállalkozások kisebb terhet viseljenek a pénzügyi rendszer hibáiból és a bankrendszer a saját ügyetlenségét ne tudja egyoldalúan az ügyfelekre terhelni. De nem lehet mindenért a bankárokat okolni: a bankok azt az egyöntetű állami, lakossági és vállalati igényt próbálták kielégíteni, hogy Magyarország minden szektora többet költhessen, mint amennyit megtakarít. Azon, hogy nincsen elég hazai pénz a bankokban, az biztosan nem fog segíteni, hogy a bankokkal szemben még szigorúbban lépnek fel a hatóságok. Az új, végiggondolatlan fogyasztóvédelmi szigorítás hatása várhatóan a bankok még szigorúbb hitelezési aktivitása lesz, ami hosszabbá és fájdalmasabbá fogja tenni a reálgazdasági recessziót. Az elmúlt években mind a bankokban, mind az állami szabályozó szervekben biztosan követtek el egyéni hibákat - ezeket az adott szervezeteknek kell megoldaniuk. Magyarországnak azonban azzal is szembe kellene néznie, hogy az esetleges egyéni hibákon túl pénzügyi rendszerünk - a bankok, a nyugdíjbiztosítók, a pénzügyi felügyelet, a Pénzügyminisztérium és a Magyar Nemzeti Bank - milyen tévedések nyomán vált a tavalyi pénzügyi válság egyik első és legsúlyosabb áldozatává. Ez egyoldalúan nem megy: ha a kormány és hatóságok csak a bankokat akarják megleckéztetni ahelyett, hogy nyitott végű, konstruktív párbeszédet kezdenének, az ügyfelek biztosan nem fognak jól járni.

>>>teljes cikk és mások kommentjei Úgy látszik, a párbeszéd az utolsó pillanatban elkezdődött. A megfelelő megoldás megtalálása jó ügyfélismeretet, és a bank saját költségeinek és határköltségének pontos ismeretét, koherens transzferárazási és árazási politikát igényel.

A bejegyzés trackback címe:

https://visegradinvestments.blog.hu/api/trackback/id/tr601862842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása